Proč pěstovat rostliny a jak se o ně starat?

Pokud hledáte nový koníček, nebo zálibu, která vás bude opravdu z hloubi duše naplňovat a uspokojovat, doporučujeme se zaměřit na péči o rostlinky. Spousta z nás si nemůže dovolit mít domácího mazlíčka a tento způsob péče o něco živého je skvělý zejména pro praktické stránce.

Dalšími důvody, proč se do pěstování a péče o květiny pustit, je radost z toho, když se jim daří a když u vás doma nebo na zahradě budou prosperovat. Pocit z dobře odvedené péče je skutečně k nezaplacení. Ať už budeme mluvit o pokojových rostlinách nebo venkovních, například na terase či zahrádce nebo skalce, každá oblast má své specifické nároky a způsoby, jak ji udržovat v co nejlepším stavu. Je dokázáno, že květiny a rostlinky zvyšují pocit útulnosti v domově a přispívají k dojmu zabydlenosti. Jejich funkce je tedy zároveň i dekorační. Některé rostliny mají čistě dekorativní charakter, jiné naopak vyžadují stálou a velmi důslednou péči. U některých může trvat i celé měsíce nebo i roky, než přivyknou na nové prostředí u vás a než začnou skutečně pociťovat, že k vám domů patří.

rostlinka v hlíně

Skutečným hitem aktuální doby je klíčení. Pokud se chcete starat o rostliny od samého prvopočátku, zkuste si nejprve objednat pár semínek na klíčení nebo pořídit takové typy semínek, jejichž plody poté budete moci použít například v kuchyni. Skvěle se tedy hodí nechat si vyklíčit některé bylinky nebo třeba zeleninu, kterou budete moci různě přesazovat podle toho, jak se jí bude v průběhu růstu dařit.

živý plot

Zalévání rostlin je skutečná věda. Je ideální řídit se v této oblasti ročním obdobím a průběžně samozřejmě kontrolovat stav vašich zelených přátel. Pokud uvidíte, že je například hlína stále vlhká, voda se úplně nevstřebala nebo dokonce hlína začíná lehce plesnivět, je to pro vás varovný signál, že máte se zavlažováním ubrat. Ne všechny rostliny totiž potřebují stejné množství vody, některé je dokonce zakázáno zalévat (platí zejména u kaktusů a sukulentů, těm může voda naopak uškodit). V případě orchidejí je doporučeno místo klasického přímého zalévání ponořit rostlinu do vody a nechat kořeny, ať se samy rozhodnou, kolik tekutiny si vezmou.